(ו-ט) בוללין – יבואר לפנינו שהוא ״לותתין״ בלשון חכמים, והוא שרוחצים את החטים במים ובכך מרטיבים את הקליפה שעל הגרעינים כדי שתהא נוחה להסירה. ראה רבינו גרשום
בבא בתרא צג,ב: ״שמלתתין אותן, שהקליפה שעל החטין קולפין, ומן הגרעינין גופה בלא הקליפה עושה ממנו סולת״.
אין בוללין את השעורים וכו׳ –
פסחים מ,א (פירוש ר״ח בסוגריים):
תנו רבנן: אין לותתין שעורין בפסח. ואם לתת, נתבקעו – אסורות, לא נתבקעו – מותרות. רבי יוסי אומר, שורן בחומץ וחומץ צומתן. אמר שמואל, אין הלכה כרבי יוסי. אמר רב חסדא אמר מר עוקבא, לא נתבקעו ממש, אלא כל שאילו מניחן על פי חבית (אבוב של קלאים) והן נתבקעות מאיליהן (וכן הלכתא). ושמואל אמר, נתבקעו ממש. עבד שמואל עובדא בדורא דבי בר חשו נתבקעו ממש (והא דעביד שמואל עובדא נתבקעו ממש, לא סמכינן עליה).
וכתב הרי״ף רמז תשלה:
ואנן כיון דלא איפסיקא בהאי מילתא הילכתא בהדיא, לא כמר עוקבא ולא כשמואל, עבדינן לחומרא כמר עוקבא, דהויא לה ספיקא דאורייתא וספיקא דאורייתא לחומרא. והני מילי לענין מיכלינהו להנהו שערי בעינייהו, אבל אי משתכחי בהדי בישולא ולא נתבקעו, כיון דאיסור תערובת חמץ במשהו דרבנן היא, לא אסרינן ליה לההוא בישולא דמשתכחי ביה תרי ותלת שערי אלא אם כן נתבקעו כשמואל, משום דהויא ליה ספיקא דרבנן וספיקא דרבנן לקולא. ויש אומרים דהלכה כשמואל, דמר עוקבא תלמיד דשמואל הוה וקיימא לן אין הלכה כתלמיד במקום הרב, ועוד דהא עבד ליה שמואל עובדא ואי לאו דקים ליה דהכי הלכתא לא עביד בה עובדא.
וכן פסק רבינו כדברי הרי״ף לאסור גם אם לא נתבקעו ממש. ובהלכה ח הביא את דינו של הרי״ף שאם נמצאו השעורים בתבשיל אינו נאסר אלא אם כן נתבקעו ממש. ומה שכתב שהשעורים הם רפים הוא מלשון הגמרא בהמשך הסוגיה שיובא להלן.
שינה רבינו מלשון הגמרא ׳לותתין״ וכתב
בוללין... במים שהוא פירוש לתיתה בלשון מקרא, ככתוב
(תהלים צב,יא) בַּלֹתִי בשמן רענן׳, ואומר
(שמות כט,מ): ׳ועשרן סלת בלול בשמן׳. כיון שהלכות אלה צריכות לכל אדם יש לכתבן בלשון המובן לכל; על המקרא אמרו ״זיל קרי בי רב הוא״
(סנהדרין לג,ב).
אבל בהלכות מעשה הקרבנות יב,כ העתיק מסוגייתנו וכתב בלשון חכמים: ״החטים של מנחות אין
לותתין אותן שמא יחמיצו, שהרי בחוץ לותתין אותן ואין הכל זריזין לשמרן. אבל מנחת העמר הואיל והיא של צבור, לותתין אותה, שהרי הצבור זריזין הן ומשמרין אותה״. והוא על פי
פסחים לו,א. שמא יש לומר שאע״פ שהלתיתה ״דאינה בזריזין ואינה במקום זריזין״ (לשון הגמרא שם), מכל מקום העוסקים בהכנת קדשים מן הסתם מבינים הם לשון חכמים. לפיכך בהלכות מעשה הקרבנות שמיועדות לחכמים, העתיק לשון הגמרא כפי שהיא, ולא חש לתרגמה ללשון מקרא.
החטים מותר לבלול אותם וכו׳ – המשך הסוגיא
פסחים מ,א (עם פיר״ח):
אמר רבה, בעל נפש לא ילתות (כלומר המתרחק מריח עבירה ומדקדק הרבה על עצמו). מאי איריא בעל נפש? אפילו כולי עלמא נמי, דהא תניא: אין לותתין שעורין בפסח? הכי קאמר, בעל נפש – אפילו חיטין דשרירי לא ילתות (פירוש שרירן – שהן חזקים מן השעורים ולא אתי לידי חימוץ. הא – לא ילתות, כל שכן שעורים). אמר ליה רב נחמן, מאן דציית ליה לאבא (לרבה) אכיל נהמא דעיפושא (פת מעופשת, פירוש: כגון פת קיבר שאין בה סלת. ואמר רב נחמן לותת –) דהא בי רב הונא לתתי, ובי רבא בר אבין לתתי. ורבא אמר, אסור ללתות. (ומותבינן עליה:) אלא הא דתניא אין לותתין שעורין בפסח – שעורין הוא דלא, הא חיטי שרי? לא מיבעיא קאמר, לא מיבעיא חיטין כיון דאית ביה ציריא (הסדק שהוא באמצעה של חטה) עיילי בהו מיא, אבל שערי דשיעי – אימא שפיר דמי. קא משמע לן. הדר (גיר׳ ר״ח: איכא דאמרי) אמר רבא, מותר ללתות, דתניא: יוצאין בפת נקיה והדראה, ואי אפשר נקיה בלא לתיתה (כלומר, אם אין שורין את החטים לא תצא מהם סלת נקייה). איתיביה רב פפא לרבא: הקמחין והסלתות של נכרים, של כפרים – טהורים, ושל כרכין – טמאין. דכפרים מאי טעמא, לאו משום דלא לתתי, וקא קרי ליה סולת (מדקתני טהורין מכלל דלא הוכשרו, וקרי להו סלתות, הנה הסלת בלא לתיתה)? תרגומא אקמחא (האי דקתני של כפרים טהורין אקמחים בלבד, לא אסלתות). בתר דנפיק אמר, מאי טעמא לא אימא ליה מהא דאמר רבי זירא אמר רב ירמיה אמר שמואל, חיטין של מנחות – אין לותתין אותם, וקא קרי להו סולת? (והא דאמר רבא אי אפשר לפת נקיה בלא לתיתה, דחויה היא דהא משמא דשמואל אמרו חטים של מנחות אין לותתין אותן). הדר אמר רבא, מצוה ללתות, שנאמר: ושמרתם את המצות
(שמות יב,יז), אי לא דבעי לתיתה – שימור למאי? אי שימור דלישה – שימור דלישה לאו שימור הוא, דאמר רב הונא, בצקות של נכרים אדם ממלא כריסו מהן, ובלבד שיאכל כזית מצה באחרונה. באחרונה – אין, בראשונה – לא. מאי טעמא? משום דלא עבד בהו שימור. ולעביד ליה שימור מאפייה ואילך? אלא לאו שמע מינה, שימור מעיקרא בעינן. וממאי? דילמא שאני התם, דבעידנא דנחית לשימור – לא עבד לה שימור (ודחינן הני בצקות של נכרים משום דלא אתחיל בהו ישראל בשימור, דגוי לאו בר שימור הוא). אבל היכא דבעידנא דנחית לשימור עביד לה שימור – הכי נמי דשימור דלישה הוי שימור (אבל ישראל דבר שימור הוא, אם התחיל מתחלה להשמר אפילו שימור דלישה הוי שימור)? ואפילו הכי לא הדר ביה רבא, דאמר להו להנהו דמהפכי כיפי (לגורן, והן העומרין), כי מהפכיתו הפיכו לשום מצוה (כלומר, הזהרו מהכשרת המים והפיכו להו למקום שאין בו הכשרת המים, שיהיה שימור מתחילה לשמן, לשם מצה). אלמא קסבר: שימור מעיקרא – מתחלתו ועד סופו בעינן. מר בריה דרבינא מנקטא ליה אימיה בארבי (פירוש, היתה זהירה הרבה ומעיקריהן היתה משמרת אותן לשם מצה).
מסוגיה זו עולה שמותר ללתות, שהרי למסקנה סובר רבא שאפילו מצוה ללתות את החטים למצה. אלא שכפי שכתב רבינו נהגו על פי הגאונים לאסור לתיתה. ראה אוצה״ג פסחים (חלק התשובות סי׳ קיג-קיד; עמ׳ 42):
ואמר מר רב יוסף בר מר רב יהודה, ראשונים היו זריזים ויודעים ללתות ולא היו באים לידי חמוץ, אבל אנו אסור ללתות מפני שבאין לידי חמוץ.
ואמר מר רב כהן צדק, אין ברור מי שיודע ללתות ולשומרן, ואין לותתין, ובשתי ישיבות אוסרין לתיתה.
ואמר מר רב האי, הלתיתה – הראשונים היו לותתים דבי רב הונא לתתי ובי רבה בר אבוה לתתי, ורבא מתיר ללתות, וקאי רבא בטעמיה ולא הדר מניה. ואף על פי כן עכשיו אין לותתין מכמה מאות שנה ואמרי, לא ידעי לתיתה דשרייא היכי איתא.
וכן הוא ברי״ף (רמז תשלו) ובה״ג (ד״י עמ׳ 281).
תבשיל שנתבשל וכו׳ – כדברי הרי״ף שהבאנו לעיל.
שאין הדגן שנבלל... אלא מדברי סופרים... צריך אדם להזהר בדגן שאוכל ממנו בפסח... אחר שנקצר וכו׳ – דגן דוקא, דהיינו בעודו זרעונים טרם שנטחן – אם בא לידו כשעודו דגן אמרו חכמים שצריך לשמרו שיהיה ראוי למצה שיוצאין בה ידי חובה בליל חמשה עשר. שמירה זו היא ״שלא יהיה בו שם חימוץ״ – כלומר, אין צורך לומר שלא יהא בו חמץ כלשהו שהרי זה ודאי אסור, אלא אפילו אפשרות של שם חימוץ בעלמא לא יהא בו, כגון שלא נשמר מביאת מים, והרי זה הוא המבחין בין שם מצה שנאמר ׳ושמרתם את המצות׳ לבין שם חימוץ שאינו בשימור. אפשרות השמירה מתחילה מן הרגע שנקצרה התבואה.
אולם אם לא בא לידו בהיותו דגן, כגון שקנה קמח, או אפילו בצק, ואין בו סימני חימוץ, מעמידים על חזקתו שלא הוחמץ, והיינו ״דאמר רב הונא, בצקות של נכרים אדם ממלא כריסו מהן, ובלבד שיאכל כזית מצה באחרונה״
(פסחים מ,א), וכך פסק לקמן ח,יג: ״מי שאין לו מצה משומרת אלא כזית – כשגומר סעודתו ממצה שאינה משומרת, מברך על אכילת מצה וכו׳ ״. הואיל וכבר אין אפשרות לקיים בו שמירה בהיותו דגן ואין לעשותו מצה משומרת, שהרי כבר נטחן או נתגלגל, לכתחילה אין לצאת בה ידי חובתו, אבל מותר לאכלו, כיון שמוכח שאינו חמץ.
הרי שלדעת רבינו צריך לשמור משעת קצירה כל הדגן שרוצה לאכול ממנו בפסח, אבל אם לא הגיע לידו בהיותו דגן, מותר לאכול ממנו כל שברור לו שלא החמיץ. נמצא שיש כאן שתי דרישות לכתחילה. האחת – אם יש לו דגן שרוצה לאכול ממנו משך כל הפסח, צריך לשמרו משעת קצירה. והשניה – אם קונה חטים או דגן או אפילו בצק שאינו חמץ, מותר לאכלו אבל, בתחילה ראוי שיברך על מצה משומרת.
על ענין זה נשאל ר׳ יהושע הנגיד מבני בניו של רבינו (תשובות ר׳ יהושע הנגיד, ר״י רצהבי, ירושלים תשמ״ט חלק משנה תורה סי׳ כט; עמ׳ 75):
שאלה: בהלכות חמץ ומצה אמר ז״ל: ״מי שאין לו מצה משומרת אלא כזית״ (ח,יג). האם מצה משומרת האמורה כאן היא זו שלוקחים אותה מחטה המשומרת אצל ישראל משעת קצירה, והיא שמברך עליה על אכילת מצה; והחטה המיובאת והקנויה מן הגוים בשווקים, שאין לנו לגביה ודאות לבד מצורתה המעידה שלא נפלו עליה מים, יהיה אסור לברך עליה על אכילת מצה ואין יוצאין בה ידי חובה; או שהכל נקראות מצה משומרת ומותר לברך עליהן. והשימור האמור כאן יש לו משמעות אחרת. רצוננו לידע מהי ואיזוהי הנקראת מצה שאינה משומרת, שאמר עליה ״כשגומר סעודתו ממצה שאינה משומרת״.
תשובה: הנקראת מצה משומרת היא זו הלקוחה מחיטה, ששימרו אותה ממים משעת קצירה. ואנחנו עושים שימור נוסף, שאין אנו דשים את התבואה בבהמה מחשש שתטיל גללים על החיטה או שירד ריר מפיה עליה. אבל קוצרים לעיני ישראל כשר וחובטים במקל לעיני ישראל, ונושאים את החיטה למקום משתמר. זוהי הנקראת מצה משומרת, והיא שראוי לברך עליה על אכילת מצה ולאכול ממנה אפיקומן. וכל מה שלוקחים שלא בצורה הזאת נקרא מצה שאינה משומרת. וכשאינו מוצא מצה משומרת מותר לו לברך על מצה שאינה משומרת ולאכול ממנה כל הפסח, כיון שלא נתברר שאותה חיטה נפלו עליה מים. כי מן הכללים שבידינו אחזוקי איסורא לא מחזקינן. ואף על פי כן ראוי להשתדל בשימור דגן המצה מלשון הכתוב ׳ושמרתם את המצות׳ שמורה לשם מצה.
דגן שטבע בנהר וכו׳ –
פסחים מ,ב: ההוא ארבא דחיטי דטבעא בחישתא (ספינה טעונה חטים טבעה בנהר), שריא רבא לזבוני לנכרים (התיר רבא למכור את החטים לנכרים). איתיביה רבה בר ליואי לרבא: בגד שאבד בו כלאים הרי זה לא ימכרנו לנכרי... מאי טעמא לא – לאו משום דהדר מזבין לישראל. הדר אמר רבא, לזבינהו קבא קבא; לישראל – כי היכי דניכלו קמי פיסחא (כלומר, לגוים ימכרו רק קב קב, דהיינו מעט, אבל לישראל מותר למכור הכל על מנת
שיאכלנו קודם הפסח).
את הפיסקה ״כי היכי דניכלו״ הדפסתי באותיות שונות, והיא גירסת רבנו חננאל, ונמצאו דברי רבינו תרגום עברי מדוייק: כי היכי דניכלו קמי פסחא =
כדי שיאכלנו קודם הפסח. אבל לפנינו בדפוסים הגירסא היא ״כי היכי דכליא קמי פסחא״ = כדי שיכלה קודם הפסח, ופירשו את הפיסקה הזאת כנתינת טעם למה שאמר שימכור קבא קבא בלבד ועוד פירשו שימכור לישראל דוקא. אולם לכאורה קשה, אם רבא חזר בו מן ההיתר למכור לנכרי, למה לא אמר כך במפורש כמו שמצינו במקרים אחרים שאמר האמורא: ״דברים שאמרתי לכם טעות הם בידי״
(שבת סג,ב). ועוד, אם מדובר בישראל דוקא, למה לא ימכור לו יותר ובלבד שיודיענו? לפיכך יש שהציעו למחוק תיבת ״לישראל״. אולם תיבה זו מופיעה גם בר״ח וגם ברי״ף. מאידך, לגירסת הר״ח אם מדובר במכירה לגוי, מה איכפת לנו שיאכלנו קודם הפסח, הלא העיקר הוא ״כשהוא מוכרו לגוים... וצריך שיהיה כל כך מעט שלא יהיה ראוי לימכר ולעשות בו סחורה, והיינו דאמרינן בגמרא קבא קבא... שאין דרך בני אדם לקנות קב חטין או שעורין להשתכר בהן״ (רבינו מנוח). לפיכך פיסקתי את המשפט כפי שנראה שלמד רבינו – שלא חזר בו רבא מן ההיתר למכור לגוים אלא שהוסיף על דבריו הקודמים. לגוים מותר למכור אבל רק מעט לכל אחד כדי שלא יספיק לעשות בו סחורה קודם הפסח, והיינו ״שיכלה קודם הפסח״; אבל לישראל מוכר כמה שירצה ובלבד שיודיעו ״כדי שיאכלנו קודם הפסח״.
כשם שאסור לאכלו וכו׳ – כיון שנפל דגן זה למים גזרו עליו אע״פ שאין בו סימני חימוץ, אבל בסתם הקונה דגן ואין בו ריעותא סומך על החזקה שלא נפל למים, שהרי אפילו לבלול חטים במים מותר לכתחלה (כלעיל הלכה ז).